חוק העיצובים החדש אושר לקריאה שניה ושלישית בועדת הכלכלה. ביום 12.7.17 הסתיימו הדיונים על נוסח החוק בועדת הכלכלה והנוסח שאושר לקריאה שניה ושלישית כולל מספר חידושים בהשוואה לפקודת הפטנטים הישנה שהחוק מחליף בעניין עיצובים.

המרוויחים הגדולים מחוק העיצובים החדש הם מעצבים בתחום התעשיה, הביגוד והתכשיטים, שכן החוק כולל חידוש משמעותי והוא הגנה על עיצובים לא רשומים. בכך, חוק העיצובים החדש מנסה להגן על עיצובים שחיי המדף שלהם עונתיים וקצרים כמו תחום האופנה והביגוד שלא כלכלי לרשום עליהם עיצוב. הגנה זו משמעה שלבעל עיצוב לא רשום הראוי להגנה מוקנית הזכות הבלעדית למשך 3 שנים, ממועד פרסום העיצוב לראשונה, למנוע מכל אדם לייצר לצורך שימוש מסחרי מוצר נושא עיצוב שהוא העתקה של עיצוב שלו. עיצוב לא רשום הראוי להגנה הינו עיצוב חדש ובעל אופי ייחודי והמוצר הוצע למכירה או הופץ בציבור על ידי בעל העיצוב .

זוהי בשורה של ממש עבור בעלי עסקים קטנים ומעצבי אופנה שחקיינים מהירים מפרים את זכויותיהם על ידי הצפת השוק בחיקויים.

הסעדים שניתן לתבוע בתביעת הפרת עיצוב בהתאם לחוק העיצובים החדש שאמור להיכנס לתוקף בעוד כשנה הם, צו מניעה, פיצויים בלא הוכחת נזק בשל כל הפרה בסך של 100,000 ₪, קבלת דוחות של המפר לצורך הערכת היקף ההפרה, השמדת מוצרים מפרים ומסירת המוצרים המפרים לבעל העיצוב. כמו כן, הפרה של עיצוב מהווה עוולה אזרחית והוראות פקודת הנזיקין חלות על המקרה בהתאם להוראות חוק העיצובים החדש.

חידוש משמעותי נוסף בחוק העיצובים החדש הינו הרחבת ההגדרה של מהו עיצוב. ההגדרה החדשה לעיצוב כוללת אלמנטים שאינם פיזיים. למשל: תצוגת מסך יהא ניתן לרשום כעיצוב. עד כה לתצוגות מסך ולממשקים (עיצוב ויזואלי של אתר) ניתנה הגנה מכוח חוק זכויות יוצרים. אך, עם כניסת חוק העיצובים החדש תצוגות מסך וממשקים לא יוגנו עוד על ידי זכויות יוצרים, אלא יהא צורך לרשום לגביהם עיצוב. מדובר בשינוי שמעצבי ממשקים יצטרכו להפנים מהר כדי להגן על העיצובים שלהם.

החוק יכנס לתוקף כשנה לאחר פרסומו ברשומות.

תגובה אחת

  1. פינגבק:הודעה חשובה למעצבים קטנים – ביום 7 לאוגוסט 2018 יכנס לתוקף חוק העיצובים החדש - אפרת יוסים משרד עורכי דין

התגובות סגורות.